EN

24 Απριλίου, Stop Food Waste Day

Caption

Ας κάνουμε ένα βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον

Στη σημερινή κοινωνία, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν και αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια , η σπατάλη τροφίμων παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα παγκοσμίως. Το φαινόμενο αυτό όχι μόνο έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, αλλά αποτελεί και σημαντική πηγή απώλειας πόρων και ενέργειας. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η ανάγκη για τροφή στο μέλλον θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να ικανοποιηθεί.

Η σπατάλη τροφίμων (food waste) λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων της τροφικής αλυσίδας. Από την παραγωγή και τη συλλογή, μέχρι τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη διάθεση, η σπατάλη τροφίμων προκαλείται από πολλούς παράγοντες. Η έλλειψη αποθηκευτικών υποδομών, η έλλειψη τεχνολογίας, οι καιρικές συνθήκες, οι ανεπάρκειες στην αγορά και η έλλειψη εκπαίδευσης είναι μερικοί από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Stop Food Waste Day

Το 33% όλων των τροφίμων που παράγονται απορρίπτονται κάθε χρόνο. Αυτό μεταφράζεται σε $1,2 τρισεκατομμύρια αξίας τροφίμων ετησίως.

Σχεδόν το 50% όλων των φρούτων και λαχανικών που παράγονται απορρίπτεται κάθε χρόνο παγκοσμίως, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 3,7 τρισεκατομμύρια μήλα.

Αν το 25% των τροφίμων που χάνονται ή απορρίπτονται αποθηκευόταν, θα ήταν αρκετό για να τραφούν 870 εκατομμύρια άτομα, που σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε τροφή.

Συμβουλές που όλοι μας μπορούμε να εφαρμόσουμε για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της σπάταλης τροφίμων

Προγραμματίστε τα γεύματα σας και μην αγοράζετε περιττά τρόφιμα

• Χρησιμοποιήστε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο και το ντουλάπι σας

• Σχεδιάστε τα γεύματά σας

• Κάντε μια λίστα πριν ψωνίσετε

Η κατάψυξη είναι σύμμαχος σας

• Μαγειρέψτε μεγάλες ποσότητες και καταψύξτε τις

• Καταψύξτε ψωμί και άλλα τρόφιμα που σας «περισσεύουν»

• Τοποθετήστε ετικέτες με την ημερομηνία παραγωγής και καταναλώστε τα πριν λήξουν

Γίνεται πιο δημιουργικοί στην κουζίνα


• Πειραματιστείτε με ό,τι έχετε στο ψυγείο

• Δοκιμάστε να φτιάξετε "bubble and squeak" ή πολύχρωμες φριτάτες από τρόφιμα που έχουν περισσέψει

• Χρησιμοποιήστε διάφορα λαχανικά που έχετε στο ψυγείο για να φτιάξετε θρεπτικές σούπες

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και δίκαιου μέλλοντος. Με τη σημερινή παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού και των αναγκών για τροφή, η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι ουσιώδης τόσο για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας τροφίμων σήμερα, όσο και για τη διατήρηση των πόρων για το μέλλον.

Είναι καιρός να δράσουμε για να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων και να κατευθυνθούμε προς ένα πιο βιώσιμο μονοπάτι για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας.

Περισσότερες πληροφορίες και τρόποι με τους οποίους μπορείτε να συμβάλετε, στην επίσημη σελίδα Stop Food Waste day www.stopfoodwasteday.com

Μοιράσου το

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Navigate to page ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΕΣΠΑ